Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Halibut pieczony z czosnkiem i kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zawarte w halibucie kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają obniżyć stężenie tróglicerydów we krwi

Halibut pieczony z czosnkiem i kminkiem

Składniki:

Halibut pieczony z czosnkiem i kminkiem

 

  • Przepis na 4 porcje:
  • 4 filety z halibuta (4x 100 g)
  • 4 łyżeczki (20 g) soku z cytryny
  • 2 łyżeczki (10 g) oliwy z oliwek
  • 2 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kminku
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Halibut pieczony z czosnkiem i kminkiem

Umyte i osuszone filety z halibuta posól, posmaruj przepuszczonym przez praskę czosnkiem, polej sokiem z cytryny, zawiń w folię, żeby zatrzymać w rybie aromat czosnku i odstaw na godzinę do lodówki. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą z oliwek, ułóż filety z halibuta, każdy filet posyp kminkiem i wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika. Ryba jest gotowa po 20-30 minutach.


227 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.