Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Halibut w pomarańczowej marynacie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dzisiaj na obiad polecamy przepysznego halibuta w pomarańczowej marynacie.

Halibut w pomarańczowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Halibut w pomarańczowej marynacie

 

 

Sposób przygotowania:

Halibut w pomarańczowej marynacie
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, soku z pomarańczy, soku cytryn , 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego , 2 łyżeczek konfitury. Steki z halibuta ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą . Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) . Wyjąć rybę . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić , posypać pieprzem kolorowym grubo mielonym , oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i smarując steki roztartą z 1 łyżeczką oleju 1 łyżeczką konfitury .
Halibut w pomarańczowej marynacie
Etap 1
Halibut w pomarańczowej marynacie
Etap 2
Halibut w pomarańczowej marynacie
Etap 3
Halibut w pomarańczowej marynacie
Etap 4

Tagi:

winogrona