Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Hamburger z musem z jagód i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

kto powiedział że hamburgery są nudne nigdy nie jadł hamburgera z pikantnym sosem jagodowym podkreślonym słonością fety z chrupiącą sałatą lodową i własnoręcznie przygotowanym, doprawionym i usmażonym mięskiem :)

Hamburger z musem z jagód i fetą

Składniki:

Hamburger z musem z jagód i fetą

 

  • 500 gramów mielonego mięsa wołowego
  • ½ papryczki chilli
  • 1 jajko
  • ½ posiekanej cebuli
  • 1 łyżka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Dodatki
  • 4 bułki do hamburgerów
  • Szklanka jagód
  • 1łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki tartego imbiru
  • Sałata lodowa
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 4 plasterki sera fety

 

Sposób przygotowania:

Hamburger z musem z jagód i fetą
Do garnka wsypujemy szklankę jagód, dodajemy ma początek ½ łyżeczki cukru i starty imbir, dodajemy około 50 ml wody i gotujemy całość około 15 minut. Po tym czasie woda powinna odparować, a jagody powinny się rozpaść tworząc gęsty sos. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dosypujemy resztę cukru, jednak smak ma mieć dość ostry za sprawą imbiru. Z mięsa formujemy hamburgery i smażymy je na patelni lub grillujemy po 3-5 minut z każdej strony. Bułkę kroimy na pół, każdą smarujemy łyżeczką majonezu na który kładziemy sałatę lodową. Na sałacie układamy usmażonego hamburgera, przykrywamy go plasterkiem fety a całość polewamy ostrym sosem jagodowym, przykrywamy drugą stroną bułki i zajadamy 