Sposób przygotowania:
Hamburgery drobiowe z majonezem
Matthew Drennan, BARBECUE. PRZYJĘCIA PRZY GRILLU, Świat Książki
Grill gazowy metoda bezpośrednia/średnia temperatura
Grill węglowy metoda bezpośrednia
Czas przyrządzania 50 minut
plus czas grillowania 15 minut
na 4 porcje
Mięso kurczaka pokroić na kawałki i rozdrobnić mikserem. Plastry boczku pokroić w kawałki, dodać do mięsa i wszystko zmiksować.
Rozgrzać oliwę, zeszklić w niej czosnek i szalotkę. Ostudzić i osączyć na papierowym ręczniku. Następnie włożyć do miski wraz z estragonem, bułką tartą i zmielonym mięsem, dokładnie wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Uformować oproszonymi mąką dłońmi 4 hamburgery. Odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
W tym czasie na majonez utrzeć żółtko z musztardą na jednolity krem, mocno przyprawić solą i pieprzem. Nadal ucierając, dolewać oliwę, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Ser pokruszyć, wymieszać z majonezem wraz z octem i szczypiorkiem. Odstawić w chłodne miejsce.
Resztę boczku grillować 8-10 minut tak, aby był chrupiący, kilkakrotnie go przy tym odwrócić. Osączyć na papierowym ręczniku. Ruszt grilla posmarować olejem i grillować hamburgery 15 minut w średniej temperaturze, w tym czasie raz odwrócić. Bułki szybko opiec na grillu. Na jednej połowie każdej bułki ułożyć sałatę, hamburger, majonez i boczek i przykryć drugą połową bułki.
Grill gazowy metoda bezpośrednia/średnia temperatura
Grill węglowy metoda bezpośrednia
Czas przyrządzania 50 minut
plus czas grillowania 15 minut
na 4 porcje
Mięso kurczaka pokroić na kawałki i rozdrobnić mikserem. Plastry boczku pokroić w kawałki, dodać do mięsa i wszystko zmiksować.
Rozgrzać oliwę, zeszklić w niej czosnek i szalotkę. Ostudzić i osączyć na papierowym ręczniku. Następnie włożyć do miski wraz z estragonem, bułką tartą i zmielonym mięsem, dokładnie wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Uformować oproszonymi mąką dłońmi 4 hamburgery. Odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
W tym czasie na majonez utrzeć żółtko z musztardą na jednolity krem, mocno przyprawić solą i pieprzem. Nadal ucierając, dolewać oliwę, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Ser pokruszyć, wymieszać z majonezem wraz z octem i szczypiorkiem. Odstawić w chłodne miejsce.
Resztę boczku grillować 8-10 minut tak, aby był chrupiący, kilkakrotnie go przy tym odwrócić. Osączyć na papierowym ręczniku. Ruszt grilla posmarować olejem i grillować hamburgery 15 minut w średniej temperaturze, w tym czasie raz odwrócić. Bułki szybko opiec na grillu. Na jednej połowie każdej bułki ułożyć sałatę, hamburger, majonez i boczek i przykryć drugą połową bułki.