Grill Master

Grill Master

Kucharz
[Przepisów: 9]

Hamburgery drobiowe z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Hamburgery drobiowe z majonezem z dodatkiem sera z niebieską pleśnią

Hamburgery drobiowe z majonezem

Składniki:

Hamburgery drobiowe z majonezem

 

  • Na hamburgery:
  • 500 g udek kurczaka bez skóry i kości albo filetu z piersi kurczaka
  • 6 plastrów chudego boczku bez skórki
  • łyżka oliwy
  • posiekany ząbek czosnku i 1 posiekana szalotka
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego estragonu
  • 50 g bułki tartej
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

 

  • Na majonez z serem z niebieską pleśnią:
  • 1 żółtko
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 150 ml oliwy
  • 75 g sera z niebieską pleśnią
  • łyżeczka białego octu winnego
  • łyżka pokrojonego w krążki szczypiorku
  • olej do smarowania
  • 4 bułki do hamburgerów
  • liście sałaty – wedle uznania

Sposób przygotowania:

Hamburgery drobiowe z majonezem
Matthew Drennan, BARBECUE. PRZYJĘCIA PRZY GRILLU, Świat Książki



Grill gazowy metoda bezpośrednia/średnia temperatura



Grill węglowy metoda bezpośrednia



Czas przyrządzania 50 minut



plus czas grillowania 15 minut



na 4 porcje



Mięso kurczaka pokroić na kawałki i rozdrobnić mikserem. Plastry boczku pokroić w kawałki, dodać do mięsa i wszystko zmiksować.





Rozgrzać oliwę, zeszklić w niej czosnek i szalotkę. Ostudzić i osączyć na papierowym ręczniku. Następnie włożyć do miski wraz z estragonem, bułką tartą i zmielonym mięsem, dokładnie wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Uformować oproszonymi mąką dłońmi 4 hamburgery. Odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.





W tym czasie na majonez utrzeć żółtko z musztardą na jednolity krem, mocno przyprawić solą i pieprzem. Nadal ucierając, dolewać oliwę, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Ser pokruszyć, wymieszać z majonezem wraz z octem i szczypiorkiem. Odstawić w chłodne miejsce.





Resztę boczku grillować 8-10 minut tak, aby był chrupiący, kilkakrotnie go przy tym odwrócić. Osączyć na papierowym ręczniku. Ruszt grilla posmarować olejem i grillować hamburgery 15 minut w średniej temperaturze, w tym czasie raz odwrócić. Bułki szybko opiec na grillu. Na jednej połowie każdej bułki ułożyć sałatę, hamburger, majonez i boczek i przykryć drugą połową bułki.