Sposób przygotowania:
Herbacirka z rodzynkami
Herbatę zalewamy 1/2 litra wrzątku i parzymy, tak by herbata była mocna, po czym przelewamy do rondla i wrzucamy rodzynki. Napar gotujemy przez 5-10 minut. Rodzynki odsączamy, herbatę pozostawiamy do ostygnięcia. Z jajek oddzielamy żółtka i ucieramy je z masłem i cukrem. Cytrynę dokładnie parzymy i dokładnie myjemy. Z połówki ścieramy skórkę i dodajemy do utartej masy. Do masy przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia i sól. Całość mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Nadal ucierając masę dolewamy po trochu przygotowany napar z herbaty i dodajemy nasączone wcześniej rodzynki. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą okrągłej formy z kominkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Z cytryny wyciskamy sok, który łączymy z cukrem pudrem by zrobić lukier, którym polewamy gotową już babkę.