Sposób przygotowania:
Herbatniki lukrowane kajmakiem i czekoladą
Składniki na kruche ciasto, czyli mąkę pszenną tortową, kostkę masła, żółtka, cukier waniliowy, śmietankę, szczyptę soli oraz łyżeczkę proszku do pieczenia wyrabiać na stolnicy i zagnieść w kulę. Zapakować i schłodzić w lodówce.
Na masę kajmakową wystarczy puszka mleka skondensowanego słodzonego, którą to należy gotować w garnku z wodą przez godzinę, a potem wystudzić, zanim się ją otworzy.
Czekoladę z kolei połamać i rozpuścić w garnuszku z małą ilościa śmietanki lub mleka, cały czas mieszająć, by masa nie wykipiała lub nie przywarła do dna naczynia. Zestawić garnuszek na bok i wystudzić masę.
Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać radełkiem prostokąciki lub kwadraciki o śr. 7 razy 7 i układać niedaleko siebie na blasze. Wstawić na 10-15 min. blachę do piekarnika, aż się zrumienią na złoty kolor. Potem wyjąć, wystudzić i piec następną partię.
Gdy już wszystkie ciastka się upieką, wtedy to napełniać tutkę masą jedną, potem drugą, wyciskając na herbatnikach szlaczki w dwóch kolorach- brązowy i kremowo-biały. Potem przełożyć ciastka na tacę i spożywać.
Na masę kajmakową wystarczy puszka mleka skondensowanego słodzonego, którą to należy gotować w garnku z wodą przez godzinę, a potem wystudzić, zanim się ją otworzy.
Czekoladę z kolei połamać i rozpuścić w garnuszku z małą ilościa śmietanki lub mleka, cały czas mieszająć, by masa nie wykipiała lub nie przywarła do dna naczynia. Zestawić garnuszek na bok i wystudzić masę.
Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać radełkiem prostokąciki lub kwadraciki o śr. 7 razy 7 i układać niedaleko siebie na blasze. Wstawić na 10-15 min. blachę do piekarnika, aż się zrumienią na złoty kolor. Potem wyjąć, wystudzić i piec następną partię.
Gdy już wszystkie ciastka się upieką, wtedy to napełniać tutkę masą jedną, potem drugą, wyciskając na herbatnikach szlaczki w dwóch kolorach- brązowy i kremowo-biały. Potem przełożyć ciastka na tacę i spożywać.
pieczenie