marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Herbatniki lukrowane kajmakiem i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Własnoręcznie upieczone kruche ciasteczka cieszą podniebienia domowników i milusińskich. Zamiast zwykłego lukru można zrobić masę kajmakową jak na mazurek i rozpuszczoną czekoladę. Potem tworzyć na upieczonych ciastkach esy-floresy.

Herbatniki lukrowane kajmakiem i czekoladą

Składniki:

Herbatniki lukrowane kajmakiem i czekoladą

 

  • 400 g. mąki pszennej tortowej,
  • kostka masła miękkiego,
  • 4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • puszka mleka skondensowanego,
  • 1 cała tabliczka czekolady deserowej,
  • 1/4 l. mleka,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Herbatniki lukrowane kajmakiem i czekoladą
Składniki na kruche ciasto, czyli mąkę pszenną tortową, kostkę masła, żółtka, cukier waniliowy, śmietankę, szczyptę soli oraz łyżeczkę proszku do pieczenia wyrabiać na stolnicy i zagnieść w kulę. Zapakować i schłodzić w lodówce.

Na masę kajmakową wystarczy puszka mleka skondensowanego słodzonego, którą to należy gotować w garnku z wodą przez godzinę, a potem wystudzić, zanim się ją otworzy.

Czekoladę z kolei połamać i rozpuścić w garnuszku z małą ilościa śmietanki lub mleka, cały czas mieszająć, by masa nie wykipiała lub nie przywarła do dna naczynia. Zestawić garnuszek na bok i wystudzić masę.

Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać radełkiem prostokąciki lub kwadraciki o śr. 7 razy 7 i układać niedaleko siebie na blasze. Wstawić na 10-15 min. blachę do piekarnika, aż się zrumienią na złoty kolor. Potem wyjąć, wystudzić i piec następną partię.

Gdy już wszystkie ciastka się upieką, wtedy to napełniać tutkę masą jedną, potem drugą, wyciskając na herbatnikach szlaczki w dwóch kolorach- brązowy i kremowo-biały. Potem przełożyć ciastka na tacę i spożywać.

pieczenie