Sposób przygotowania:
Hiszpańska zupa krewetkowa z chorizo
Krewetki obieramy, płuczemy. Głowy i skorupy zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut a następnie odcedzamy. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę, następnie przeciskamy czosnek i dodajemy posiekany seler naciowy a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę w paski. Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego wywaru i dodajemy kieliszek wina, pokrojone w dużą kostkę chorizo oraz dużą szczyptę szafranu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu dodajemy obrane krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i cytryną. Podajemy udekorowane natka pietruszki.
mysza75
marietta
weronikaS