SUPERPRZEPIS

Hiszpańska zupa krewetkowa z chorizo

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Hiszpańska zupa krewetkowa z chorizo

Ola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką, pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo!

Składniki:

Hiszpańska zupa krewetkowa z chorizo

 

  • 200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk)
  • 1l bulionu warzywnego
  • biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 duże pomidory
  • duża czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • kieliszek różowego wina
  • 100g chorizo (w kawałku)
  • sól, czarny pieprz, szafran
  • natka pietruszki
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Hiszpańska zupa krewetkowa z chorizo
Krewetki obieramy, płuczemy. Głowy i skorupy zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut a następnie odcedzamy. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę, następnie przeciskamy czosnek i dodajemy posiekany seler naciowy a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę w paski. Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego wywaru i dodajemy kieliszek wina, pokrojone w dużą kostkę chorizo oraz dużą szczyptę szafranu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu dodajemy obrane krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i cytryną. Podajemy udekorowane natka pietruszki.

Tagi:

krewetki