anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pikantna zupa meksykańska z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zainspirowana kuchnią meksykańską ugotowałam pikantną i aromatyczną zupę z dodatkiem krewetek. Znakomita na rozgrzewkę.

Pikantna zupa meksykańska z krewetkami

Składniki:

Pikantna zupa meksykańska z krewetkami

 

  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • ziele angielskie - 2 szt.
  • liść laurowy - 1 szt.
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa - 1 łyżka
  • sok z limonki - 1 łyżka
  • papryczka chili - 1 szt.
  • czerwona fasola - ½ puszki
  • kukurydza - ½ puszki
  • krewetki koktajlowe - 100 g
  • mocny esencjonalny bulion - 1,5 litra
  • pomidory bez skórki - 1 puszka
  • posiekana natka pietruszki – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa meksykańska z krewetkami
W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję drobno posiekaną cebulę i smażę mieszając. Gdy cebulą się zeszkli dodaję posiekany czosnek, przesmażam. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę, smażę około 5 minut. Następnie wlewam bulion, dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękki dodaję pokrojoną paprykę, ostrą papryczkę oraz odsączoną i opłukaną z zalewy fasolę i kukurydzę. Krewetki przelewam na sitku gorąca wodą i dodaję do garnka. Gotuję jeszcze 3-4 minuty. Do rondelka przekładam pomidory bez skórki razem z zalewą i gotuję na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Miksuję blenderem i wlewam go do zupy, którą doprawiam do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem świeżo mielonym. Dodaję posiekaną natkę pietruszki.