Miłość w brzuchu mam

Miłość w brzuchu mam

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Hiszpańskie pączki z ciasta ptysiowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyglądają pięknie i są bardzo proste w przygotowaniu. Są bardzo smaczne, przypominają mi trochę faworki.

Hiszpańskie pączki z ciasta ptysiowego

Składniki:

Hiszpańskie pączki z ciasta ptysiowego

 

 

  • Cukier puder
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Hiszpańskie pączki z ciasta ptysiowego
W garnku podgrzewam wodę z solą, dodaję masło i doprowadzam całość do wrzenia, wtedy mąkę przesiewam do garnka i mieszam szybko aż połączy się z pozostałymi składnikami. Ciasto ma być błyszczące i gładkie. Ciasto odstawiam do ostygnięcia, wtedy dodaję do niego po jednym jajku i miksuję. Papier do pieczenia tnę na kwadraty, na każdy skrawek wyciskam rękawem cukierniczym pączki. W głębokim garnku rozgrzewam olej do 160-170', kładę na niego pączki papierem do góry i od razu go ściągam, smażę po 3-4 pączki równocześnie po 3-4 minuty. Smacznego!