Churros, hiszpańskie pączki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Churros, słodki hiszpański przysmak, przygotowany z parzonego ciasta. Idealny podawany z gorącą czekoladą.

Churros, hiszpańskie pączki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Churros, hiszpańskie pączki

 

  • 250 ml wody
  • 225 g mąki pszennej 500
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Churros, hiszpańskie pączki
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły z tłuszczu. Następnie posypujemy je cukrem pudrem. 
Churros, hiszpańskie pączki
Ciasto wyciskamy przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego
Churros, hiszpańskie pączki
Smażymy w szerokim garnkuvna rozgrzanym oleju
Churros, hiszpańskie pączki
Ciastka powinny uzyskać złoty kolor z obydwu stron
Churros, hiszpańskie pączki
Churros osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym