2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Holenderski kebab

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Holenderski fast food dla osób lubiących frytki i kebaby, serwowany w aluminiowych foremkach ma wielbicieli na całym świecie. Polecam jest pyszny!

Holenderski kebab

Składniki:

Holenderski kebab

 

  • 1 kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czubata łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros)
  • 10 dag goudy
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek świeży
  • 2 ogórki konserwowe
  • ewentualnie prażona cebulka
  • Sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz czarny świezo mielony do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • dodatkowo;
  • Ketchup lub sos tysiąca wysp

Sposób przygotowania:

Holenderski kebab

ETAP 1:

Holenderski kebab
pierwszym etapem jest zrbienie sosu czosnkowego

Składniki sosu mieszam ze sobą z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, chłodzę w lodówce.

Pierś kurczaka myję,kroję kostkę, oprószam przyprawą do kebabu i wkładam na 15 minut do lodówki.

ETAP 2:

Holenderski kebab
fileta oprószam przyprawą do kebaba smażę na niewielkiej ilości oliwy

Po tym czasie smażę na patelni, na rumiano w niewielkiej ilości oleju.

Ziemniaki obieram, myję i kroję na frytki. Smażę w goracym oleju na chrupiąco we frytkownicy

ETAP 3:

Holenderski kebab
ogórki kroję razem z pomidorami ser ścieram

Ogórki i pomidora kroję w półplasterki. Kapustę siekam nożem. Ser ścieram na tarce

ETAP 4:

Holenderski kebab
po podpieczeniu miesa z frytkami i serem nakaldam kapustę i resztę składników

4 foremki aluminiowe wykładam po równo frytki. Na frytki nakładam usmażoną pierś z kurczaka, posypuję startym żółtym serem.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni na ok. 5 minut-. do momentu aż ser się rozpuści.

Po tym czasie wyciągam danie z piekarnika polewam przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym, przykrywam kapustą, pomidorem, ogórkami polewam ketchupem lub sosem tysiąca wysp.

Podaję od razu.