SUPERPRZEPIS

Hot-dog z prażoną cebulką

  • 8
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Hot-dog z prażoną cebulką Więcej zdjęć (5)

Domowy fast food, super na ciepłą kolację, ale nie tylko. Dzieciaki je uwielbiają!

Składniki:

Hot-dog z prażoną cebulką

 

Sposób przygotowania:

Hot-dog z prażoną cebulką
Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i utrzeć aż będą płynne. Wlać mleko, wodę, olej, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Posypać je lekko mąką, zakryć miskę ściereczka i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie chwilę wyrobić, podsypać mąką i rozwałkować na nie za cienki w miarę prostokątny placek. Placek pociąć na 8 pasków, a każdą parówkę ponacinać na końcach na krzyż. Na każdym pasku ciasta posypać cebulkę, na jeden z końców położyć parówkę i zwinąć ciasto z parówka w roladkę. Tak przygotowane hot dogi ułożyć na blasze z wyposażenia kuchenki posypanej mąką i zostawić do podrośnięcia. Gdy podrosną blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Gotowe hot dogi wyjąć z piekarnika i przed podaniem lekko przestudzić.
Hot-dog z prażoną cebulką
najpierw należy wyrobić ciasto do hot dogów
Hot-dog z prażoną cebulką
potem ponownie wyrobić i pociąc po rozwałkowaniu na paski
Hot-dog z prażoną cebulką
na paski posypac cebulkę i zawinać w ciasto parówkę
Hot-dog z prażoną cebulką
podrośnięte hot dogi upiec i lekko przestudzić

Tagi:

jajko jajka