marion12

marion12

Kucharz
[Przepisów: 5]

Huligan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto kolorowe w sam raz na każdy dzień roku

Huligan

Składniki:

Huligan

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 jaj
  • 16 łyżek ciepłej wody
  • 16 łyżek oleju
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Huligan
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę. Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas ucierając. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kontynuować ucieranie.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta.
Ciasto podzielić na dwie części.Jedno zostawić a do drugiej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Ciasto wylewac na blache na zmiane raz ciemne raz jasne
piec około 50 minut w temperaturze 180ºC,