jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Hummus z buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Hummus to potrawa popularna w kuchni arabskiej. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem, krakersami, warzywami.

Hummus z buraczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Hummus z buraczkami

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Hummus z buraczkami

ETAP 1

Hummus z buraczkami
Namoczoną wcześniej ciecierzycę gotujemy

Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją w lekko osolonej wodzie do miękkości.

ETAP 2

Hummus z buraczkami
Po ugotowaniu warzywo odsączamy

Ugotowaną ciecierzycę studzimy i odsączamy

ETAP 3

Hummus z buraczkami
Upieczone buraczki studzimy

Buraczki zawijamy w folię spożywczą i pieczemy do miękkości. Użyłam małych, by szybciej się upiekły:). Upieczone studzimy i obieramy ze skórki.

ETAP 4

Hummus z buraczkami
Warzywa umieszczamy w malakserze

Ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej pokrojone buraczki.

ETAP 5

Hummus z buraczkami
Całość dokładnie miksujemy

Całość miksujemy dodając oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, pastę tahini oraz odrobinę wody (dzięki wodzie lepiej się zmiksuje). Całość doprawiamy do smaku.
Gotowy humus przed podaniem skrapiamy oliwą.


Tagi:

pasty hummus