Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Drobiowy pasztet rosołowy z pieczonymi burakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, domowy pasztet z gotowanego mięsa drobiowego oraz warzyw, na których gotowałam rosół. Z dodatkiem pieczonych buraków.

Drobiowy pasztet rosołowy z pieczonymi burakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowy pasztet rosołowy z pieczonymi burakami

 

  • 2 buraki (600 gram)
  • 1100 gram mięsa drobiowego z rosołu (waga po obraniu z kości) - kurczak i indyk
  • 850 gram warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por, cebula)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3 czubate łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Drobiowy pasztet rosołowy z pieczonymi burakami
Buraki dokładnie myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ugotowane mięso z rosołu mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu.

Warzywa z rosołu wrzucamy do blendera kielichowego. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki buraki. Blendujemy na gładką masę.

Mieszamy mięso z warzywami w dużej misce. Dodajemy kaszę mannę, chrzan, jajka oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Nakładamy do nich masę mięsno-warzywną, wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Drobiowy pasztet rosołowy z pieczonymi burakami
Buraki dokładnie myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Drobiowy pasztet rosołowy z pieczonymi burakami
Do dużej miski wrzucamy rozdrobnione mięso i mieszamy je ze zbendowanymi warzywami.
Drobiowy pasztet rosołowy z pieczonymi burakami
Dodajemy kaszę mannę, chrzan, jajka oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
Drobiowy pasztet rosołowy z pieczonymi burakami
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Nakładamy do nich masę mięsno-warzywną, wyrównujemy wierzch.