Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pasztet rosołowy z suszonymi grzybami i lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny, wilgotny w środku pasztet, do którego przygotowania wykorzystałam wszystkie warzywa oraz mięso z rosołu. Z dodatkiem suszonych grzybów leśnych oraz dużej ilości świeżego lubczyku.

Pasztet rosołowy z suszonymi grzybami i lubczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet rosołowy z suszonymi grzybami i lubczykiem

 

  • 1100 gram mięsa z rosołu (waga po obraniu z kości) - kurczak, indyk, wołowina
  • 1100 gram warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por, cebula)
  • 70 gram suszonych grzybów
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 duży pęczek lubczyku

Sposób przygotowania:

Pasztet rosołowy z suszonymi grzybami i lubczykiem
Suszone grzyby dokładnie płuczemy, wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinę do namoczenia. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie przez 30 minut.

Mięso mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Warzywa wrzucamy do blendera kielichowego razem z posiekanym lubczykiem i blendujemy na gładką masę.

Ugotowane grzyby odcedzamy i również rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Łączymy wszystkie składniki w dużej misce. Dodajemy jajka, kaszę mannę oraz wszystkie przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy.

Przekładamy masę do blaszek wyłożonych papierem i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Z podanych składników wyszły mi 2 blaszki pasztetu.
Pasztet rosołowy z suszonymi grzybami i lubczykiem
Suszone grzyby dokładnie płuczemy, wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinę do namoczenia.
Pasztet rosołowy z suszonymi grzybami i lubczykiem
Do dużej miski wrzucamy rozdrobnione mięso, warzywa oraz grzyby.
Pasztet rosołowy z suszonymi grzybami i lubczykiem
Dodajemy jajka, kaszę mannę oraz wszystkie przyprawy.
Pasztet rosołowy z suszonymi grzybami i lubczykiem
Przekładamy masę do blaszek wyłożonych papierem i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.