misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Igloo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto kremowe w kształcie Igloo,w sam raz na gorące popołudnia,widok każdego ochłodzi;-))))

Igloo

Składniki:

Igloo

 

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 13 dag cukru
  • 8 dag maki pszennej
  • 6 dag maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie(850ml)
  • 25 dag chudego twarogu
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 15 dag cukru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 200 ml śmietany kremówki
  • DO DEKORACJI:
  • 20 dag białej polewy czekoladowej
  • pisak cukrowy
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Igloo
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wody i 6 łyżkami cukru na puszysty kogiel – mogiel.
Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, ostrożnie wyłożyć na masę żółtkową.
Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio na pianę. Całość ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec 45-50minut w temp 170-190stC. Gorący biszkopt ostrożnie wyjąć z formy na deskę kuchenną, ostudzić.
Brzoskwinie osączyć, zmiksować na piure. Twaróg utrzeć z jogurtem i cukrem, dodać mus owocowy, wymieszać. Oziębioną kremówkę ubić na sztywno.
Żelatynę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z masą serową. Krem odstawić do lodówki. Gdy zacznie się ścinać, dodać ubitą śmietanę, dokładnie wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić na 3 krążki.
Salaterkę zwilżyć, wyłożyć przezroczystą folią.
Górny krążek ciasta naciąć głęboko ku środkowi i wyłożyć nim ścianki salaterki. Środkowy krążek pokroić w kosteczkę, wymieszać z masą serową. Przygotowany krem rozsmarować na cieście, przykryć biszkoptowym spodem i kawałkiem przezroczystej folii, odstawić do lodówki na 3 godziny.
Delikatnie usunąć zewnętrzną warstwę folii, gotowy deser ostrożnie wyjąć na płaski talerz, odklejając folię wyścielającą miskę.
Polewę czekoladową grubo posiekać, stopić w kąpieli wodnej, posmarować ciasto.
Pisakiem cukrowym namalować wejście do igloo i zaznaczyć kontury bloku śniegu. Przed podaniem posypać z góry wiórkami kokosowymi.