Sposób przygotowania:
Igloo
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wody i 6 łyżkami cukru na puszysty kogiel – mogiel.
Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, ostrożnie wyłożyć na masę żółtkową.
Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio na pianę. Całość ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec 45-50minut w temp 170-190stC. Gorący biszkopt ostrożnie wyjąć z formy na deskę kuchenną, ostudzić.
Brzoskwinie osączyć, zmiksować na piure. Twaróg utrzeć z jogurtem i cukrem, dodać mus owocowy, wymieszać. Oziębioną kremówkę ubić na sztywno.
Żelatynę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z masą serową. Krem odstawić do lodówki. Gdy zacznie się ścinać, dodać ubitą śmietanę, dokładnie wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić na 3 krążki.
Salaterkę zwilżyć, wyłożyć przezroczystą folią.
Górny krążek ciasta naciąć głęboko ku środkowi i wyłożyć nim ścianki salaterki. Środkowy krążek pokroić w kosteczkę, wymieszać z masą serową. Przygotowany krem rozsmarować na cieście, przykryć biszkoptowym spodem i kawałkiem przezroczystej folii, odstawić do lodówki na 3 godziny.
Delikatnie usunąć zewnętrzną warstwę folii, gotowy deser ostrożnie wyjąć na płaski talerz, odklejając folię wyścielającą miskę.
Polewę czekoladową grubo posiekać, stopić w kąpieli wodnej, posmarować ciasto.
Pisakiem cukrowym namalować wejście do igloo i zaznaczyć kontury bloku śniegu. Przed podaniem posypać z góry wiórkami kokosowymi.
Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, ostrożnie wyłożyć na masę żółtkową.
Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio na pianę. Całość ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, piec 45-50minut w temp 170-190stC. Gorący biszkopt ostrożnie wyjąć z formy na deskę kuchenną, ostudzić.
Brzoskwinie osączyć, zmiksować na piure. Twaróg utrzeć z jogurtem i cukrem, dodać mus owocowy, wymieszać. Oziębioną kremówkę ubić na sztywno.
Żelatynę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z masą serową. Krem odstawić do lodówki. Gdy zacznie się ścinać, dodać ubitą śmietanę, dokładnie wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić na 3 krążki.
Salaterkę zwilżyć, wyłożyć przezroczystą folią.
Górny krążek ciasta naciąć głęboko ku środkowi i wyłożyć nim ścianki salaterki. Środkowy krążek pokroić w kosteczkę, wymieszać z masą serową. Przygotowany krem rozsmarować na cieście, przykryć biszkoptowym spodem i kawałkiem przezroczystej folii, odstawić do lodówki na 3 godziny.
Delikatnie usunąć zewnętrzną warstwę folii, gotowy deser ostrożnie wyjąć na płaski talerz, odklejając folię wyścielającą miskę.
Polewę czekoladową grubo posiekać, stopić w kąpieli wodnej, posmarować ciasto.
Pisakiem cukrowym namalować wejście do igloo i zaznaczyć kontury bloku śniegu. Przed podaniem posypać z góry wiórkami kokosowymi.