Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Imbirowe smaki wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Azjatyckie smaki to cos co lubię . Oczywiście mowy nie ma bym robiła dania tak jak są komponowane w oryginale

Imbirowe smaki wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Imbirowe smaki wg Buni

 

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1/3 paczki mrożonki warzywa chińskie na patelnię
  • 3 rzodkiewki ( jak by była biała rzodkiew to lepiej jej kawałek )
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • kilka pomidorków cherry
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • szczypta kurkumy
  • szczypta brązowego cukru
  • szczypta soli
  • odrobina octu ryżowego
  • odrobina sosu Teryiaki ( może a w zasadzie powinien być sojowy ale nie miałam akurat )
  • garść makaronu ryżowego cienkiego ( takiego co się go nie gotuje )
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Imbirowe smaki wg Buni
Skrzydełka podzielić na połówki ( odrzucić końcówki ) .Zalać 2 szklankami wody , dodać szczyptę soli i gotować 40 minut . Obrać i utrzeć imbir . Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej .Wrzucić imbir i smażyć mieszając minutę .Dorzucić mrożone warzywa i drobno pokrojoną rzodkiewkę . Smażyć mieszając kilka minut aż warzywa zmiękną i stracą posmak surowizny .Posypać szczyptą kurkumy , dodać odrobinę sosu Teryiaki . Miękkie skrzydełka wyjąć z wywaru i przełożyć na warzywa .Podsmażyć . Podlewać wywarem z gotowania skrzydełek. Wrzucić połamany makaron . Dolać resztę wywaru . Zostawić aż makaron zmięknie. Pokroić pomidorki na ćwiartki . Usiekać szczypior i natkę .Wrzucić do zupy . Doprawić zupę octem ryżowym , cukrem brązowym , sosem Teryiaki ( lub sojowym ) . Podawać natychmiast bo jak makaron postoi to zrobi sie makaron z warzywami i skrzydełkami a nie zupa ( też smaczny ) . * podpowiadam - końcówki skrzydełek gromadzę razem z innymi odkrawanymi kawałkami kurczaka w zamrażarce ( dokładam i dokładam aż sie zbierze odpowiednia ilość ) , a potem gotuję z utartymi warzywami wywar- bazę do sosów i zup .
Imbirowe smaki wg Buni
Składniki takie jakie są w domu ( z tonacji chińskiej )
Imbirowe smaki wg Buni
Pokrojone skrzydełka gotować w lekko osolonej wodzie
Imbirowe smaki wg Buni
Zaczynamy od podsmażenia imbiru , potem warzyw , skrzydełek
Imbirowe smaki wg Buni
Zalewamy wywarem ze skrzydełek , dodajemy makaron i doprawiamy