eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1761]

Imbirowo-cytrynowe udka Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne imbirowo-cytrynowo-miodowe udka pieczone na grillu.

Imbirowo-cytrynowe udka Eli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Imbirowo-cytrynowe udka Eli

 

  • 6 całych udek kurczaka
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
  • 1 duża łyżka miodu
  • 5 łyżek oleju
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 duża cytryna

Sposób przygotowania:

Imbirowo-cytrynowe udka Eli
Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie odciąć pałki od udek. Cytrynę umyć Irolować po blacie kuchennym,żeby wycisnąć więcej soku. Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć sok. Do słoika wlać olej,miód i sok z cytryny. Dodać imbir,przyprawę i czosnek. Słoik zakręcić i potrząsać nim tak długo aż powstanie emulsja. Powstałą marynatą posmarować krczaka,włożyć do pojemniaka,przykryć i przechowywać w lodówce przez 24 godziny. Po tym czasie wyjąć udka z lodówki. Piec na rozgrzanym grillu około 15 minut. Odwrócić mięso na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut. Smacznego!
Imbirowo-cytrynowe udka Eli
Przygotować wszystkie składniki potrzebne do przygotowania udek.
Imbirowo-cytrynowe udka Eli
Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem..
Imbirowo-cytrynowe udka Eli
Odciąć pałki od udek i wszystkie ponacinać.