luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Imbirowy kurczak z rzodkiewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczne danie na obiad.

Imbirowy kurczak z rzodkiewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Imbirowy kurczak z rzodkiewką

 

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 200 g rzodkiewek
  • 50 g korzenia imbiru
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta bazylii
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Imbirowy kurczak z rzodkiewką
Rzodkiewki oczyścić, zalać wodą i zagotować. Odcedzić i przestudzić. Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i przysmażać. Rzodkiewki pokroić w plasterki, dodać do mięsa, dodać również imbir starty na tarce i imbir w proszku, doprawić solą, cukrem, pieprzem i bazylią. Odparować i lekko przyrumienić mięso. Na koniec dodać rozmieszaną śmietanę i doprowadzić tylko do wrzenia po czym wyłączyć juz ogień. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i sałatą.
Imbirowy kurczak z rzodkiewką
Etap 1