kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Glazurowane żeberka w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczyste glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z sosu sojowego, ketchupu, sosu Worcester i miodu. Absolutnie najlepsze!

Glazurowane żeberka w marynacie

Składniki:

Glazurowane żeberka w marynacie

podstawowe

  • 1,5 kg „mięsnych” żeberek
  • marynata:
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki sosu Worceseter
  • łyżka oleju
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • glazura:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • łyżka sosu Worcester
  • czubata łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Glazurowane żeberka w marynacie
Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jednym żeberkiem. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste. 

Przygotowujemy marynatę: sos sojowy, Worcester, ketchup, olej, imbir i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Obtaczamy żeberka tak żeby były przykryte marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc. Następnego dnia żeberka pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2-2,5 h (w zależności od wielkości żeberek), co pól godziny przewracając mięso. Podnosimy temperaturę do 220 stopni C. Składniki glazury: sos sojowy, Worcaster, ketchup i miód dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch mięsa. Pieczemy do zarumienienia mięsa około 10 minut. Mięso serwujemy z powstałym z marynaty sosem.