Sposób przygotowania:
Indyk pieczony w gruszkach i warzywachETAP 1:
Filet z indyka najpierw nacieramy obficie przyprawami, skrapiamy olejem i likierem gruszkowym i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed pieczeniem mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, żeby zamknąć pory. Do naczynia do zapiekania wrzucamy pokrojone warzywa: marchewki, kapustę i cukinię, na to kładziemy mięso.
Posypujemy solą i pieprzem oraz ćwiartkami gruszek, suszonymi owocami i pestkami słonecznika.
ETAP 2:
Mięso przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, po godzinie przekręcamy mięso i mieszamy warzywa. Pieczemy jeszcze około 40 minut.
ETAP 3:
Upieczone mięso porcjujemy i podajemy razem z warzywami oraz ryżem lub ziemniakami.