czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Indyk pieczony w gruszkach i warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany indyk to mieszanka niezwykłych smaków i aromatów. Sprawdzi się jako danie obiadowe oraz dodatek do kanapek.

Indyk pieczony w gruszkach i warzywach

Składniki:

Indyk pieczony w gruszkach i warzywach

 

  • 1 filet z piersi indyka, ok 1,5-2 kg
  • 1 pęczek marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 słoik gruszek w syropie
  • po garści rodzynek, żurawiny i pestek słonecznika
  • likier gruszkowy
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • zioła prowansalskie
  • olej

Sposób przygotowania:

Indyk pieczony w gruszkach i warzywach

ETAP 1:

Indyk pieczony w gruszkach i warzywach
Tak przygotowane danie danie to mieszanka niezwykłych smaków, które przenikają się podczas pieczenia

Filet z indyka najpierw nacieramy obficie przyprawami, skrapiamy olejem i likierem gruszkowym i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przed pieczeniem mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, żeby zamknąć pory. Do naczynia do zapiekania wrzucamy pokrojone warzywa: marchewki, kapustę i cukinię, na to kładziemy mięso.

Posypujemy solą i pieprzem oraz ćwiartkami gruszek, suszonymi owocami i pestkami słonecznika.

ETAP 2:

Indyk pieczony w gruszkach i warzywach
Filet duszony w warzywach nabiera niepowtarzalnego smaku

Mięso przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, po godzinie przekręcamy mięso i mieszamy warzywa. Pieczemy jeszcze około 40 minut.

ETAP 3:

Indyk pieczony w gruszkach i warzywach
Filet smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

Upieczone mięso porcjujemy i podajemy razem z warzywami oraz ryżem lub ziemniakami.