Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Indyk w czekoladzie z truskawkami i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Indyk w sosie czekoladowym z truskawkami i makaronem z marchewki to doskonała propozycja na niecodzienny obiad dla całej rodziny. Połączenie czekolady, mięsa i owoców było strzałem w dziesiątkę. Potrawa wyszła bardzo smaczna.

Indyk w czekoladzie z truskawkami i marchewką

Składniki:

Indyk w czekoladzie z truskawkami i marchewką

 

  • 2 golonki indycze,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 15 dag truskawek,
  • 2 marchewki,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Indyk w czekoladzie z truskawkami i marchewką
Mięso płuczę, przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą i wlewam do mięsa. Następnie wlewam wino oraz wsypuję paprykę mieloną. Mięso duszę około godziny na małym ogniu.

Czekoladę łamię na kostki i dodaję do mięsa. Truskawki obieram z szypułek i kroję na ćwiartki. Dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą.

Marchewkę obieram i kroję w cienkie podłużne plastry. Ma osolony wrzątek wrzucam marchewkę. Gotuję około 7 minut. Wyjmuję i układam na talerzu. Na środek wykładam porcję indyka, polewam sosem czekoladowym.