Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Filet indyczy z ostrym sosem z czekolady

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nietypowe połączenie smaków w iście królewskim wydaniu - indyk z sosem czekoladowym z dodatkiem papryczki piri-piri!

Filet indyczy z ostrym sosem z czekolady

Składniki:

Filet indyczy z ostrym sosem z czekolady

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • ( 2 porcje )

 

 

 

 

 

  • filet z indyka - 300 g

 

  • olej Kujawski ( pomidory,czosnek,bazylia ) - 50 ml

 

 

  • sos sojowy - 1 łyżeczka

 

 

 

 

 

  • letnia woda - 1 łyżka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Sos :

 

 

 

  • cebula - 2 szt

 

 

 

  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka

 

 

 

  • papryczka piri - piri - 1 szt

 

 

 

  • bulion drobiowy - ok. 100 ml

 

  • czerwone wytrawne wino - 125 ml

 

  • czekolada ( 70% kakao ) - 50 g

 

  • olej Kujawski ( pomidory,czosnek,bazylia ) - 3 łyżki

 

 

  • ocet balsamiczny - 1 łyżka

 

 

 

 

  • cukier - 1 łyżeczka

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Filet indyczy z ostrym sosem z czekolady
Filet z indyka oczyszczamy , kroimy na 2 porcje a każdą z nich delikatnie nacinamy. W miseczce rozrabiamy olej smakowy z solą , kolorowym pieprzem i słodką papryką. Dodajemy miód i mąkę kukurydzianą rozrobioną z letnią wodą. Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.



W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C. Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej.Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna część mogła się zrumienić.



SOS:Cebule drobniutko siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia.Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bardzo drobno papryczkę piri - piri. Przesmażamy razem , po czym dodajemy sól i cukier. Dokładnie mieszamy.Wlewamy czerwone wino i redukujemy o połowę na bardzo wolnym ogniu. Wlewamy przyrządzony wcześniej bulion i jeszcze raz na bardzo wolnym ogniu redukujemy ( ok. 15 minut ).



Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do zredukowanego sosu. ( jeśli chcemy by sos był całkowicie gładki możemy go wcześniej przecedzić! ). Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści , uważając , by sos się nie przypalił! Odstawiamy z ognia i dodajemy ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy bardzo zimnym masłem!Podajemy gorące z dodatkiem sosu czekoladowego oraz ulubionymi warzywami!