Sposób przygotowania:
Filet indyczy z ostrym sosem z czekolady
Filet z indyka oczyszczamy , kroimy na 2 porcje a każdą z nich delikatnie nacinamy. W miseczce rozrabiamy olej smakowy z solą , kolorowym pieprzem i słodką papryką. Dodajemy miód i mąkę kukurydzianą rozrobioną z letnią wodą. Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C. Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej.Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna część mogła się zrumienić.
SOS:Cebule drobniutko siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia.Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bardzo drobno papryczkę piri - piri. Przesmażamy razem , po czym dodajemy sól i cukier. Dokładnie mieszamy.Wlewamy czerwone wino i redukujemy o połowę na bardzo wolnym ogniu. Wlewamy przyrządzony wcześniej bulion i jeszcze raz na bardzo wolnym ogniu redukujemy ( ok. 15 minut ).
Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do zredukowanego sosu. ( jeśli chcemy by sos był całkowicie gładki możemy go wcześniej przecedzić! ). Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści , uważając , by sos się nie przypalił! Odstawiamy z ognia i dodajemy ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy bardzo zimnym masłem!Podajemy gorące z dodatkiem sosu czekoladowego oraz ulubionymi warzywami!
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C. Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej.Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna część mogła się zrumienić.
SOS:Cebule drobniutko siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia.Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bardzo drobno papryczkę piri - piri. Przesmażamy razem , po czym dodajemy sól i cukier. Dokładnie mieszamy.Wlewamy czerwone wino i redukujemy o połowę na bardzo wolnym ogniu. Wlewamy przyrządzony wcześniej bulion i jeszcze raz na bardzo wolnym ogniu redukujemy ( ok. 15 minut ).
Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do zredukowanego sosu. ( jeśli chcemy by sos był całkowicie gładki możemy go wcześniej przecedzić! ). Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści , uważając , by sos się nie przypalił! Odstawiamy z ognia i dodajemy ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy bardzo zimnym masłem!Podajemy gorące z dodatkiem sosu czekoladowego oraz ulubionymi warzywami!
kołczu
Ostra na Słodko
Jak poszło - pochwalę się ;)
marietta