Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Indyk w sosie czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały indyk na świąteczny stół.

Indyk w sosie czekoladowym

Składniki:

Indyk w sosie czekoladowym

 

  • 2 udka indyka
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • Sos:
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kolendry
  • po pół łyżeczki mielonego cynamony, goździków, i anyżku
  • szklanka soku pomidorowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka ziaren sezamowych,
  • cukier

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie czekoladowym
Czosnek i cebulę obrać, opłukać, czosnek przepuścić przez praskę a cebulę drobno posiekać. Wymieszać z solą i natrzeć indyka. Indyka włożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika i upiec. Co jakiś czas polewać go wodą
i wytrąconym sosem podczas pieczenia. W rondelku uprażyć wszystkie przyprawy, dolać sos pomidorowy, rodzynki, cukier
i zagotować na małym ogniu. Do gotującego się sosu, dodać czekoladę pokruszoną w małe kawałki, dalej mieszać aż wszystko się razem połączy. Upieczonego indyka polać sosem czekoladowym, wstawić do piekarnika i jeszcze chwilę zapiec. Na końcu mięso posypać sezamem.