mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Indyk meksykański z odrobiną czekolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczna potrawa i ta słodka nuta czekolady.

Indyk meksykański z odrobiną czekolady

Składniki:

Indyk meksykański z odrobiną czekolady

 

  • 4 filety z piersi z indyka
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 i 1/4 szkl bulionu drobiowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4 pomidory
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego kminku
  • 25g czekolady deserowej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Indyk meksykański z odrobiną czekolady
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, naciąć krzyżyki na podstawie, sparzyć gorącą wodą, obrać, usunąć nasiona, a resztę pokroić w kostkę. Czekoladę zetrzeć na tarce. Piekarnik rozgrzać do 160stopni. Indyka obtoczyć w mące. W żaroodpornym naczyniu rozgrzać olej, włożyć indyka, smażyć przez 10minut, odwracając od czasu do czasu. Przenieść na talerz. Do naczynia wrzucić cebulę i paprykę, smażyć 5minut. Wsypać pozostałą mąkę, zasmażyć. Wlać bulion, dodać rodzynki, pomidory, chilli, cynamon, kminek i czekoladę. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Włożyć indyka, przykryć, wstawić do piekarnika na 50minut. Podawać od razu po przygotowaniu.