Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Intensywnie owocowa zupa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo mocno owocowa zupa zagęszczona kisielem wiśniowym. Idealnie smakuje podana z słomką ptysiową. Polecam przygotować ją na walentynki.

Intensywnie owocowa zupa

Składniki:

Intensywnie owocowa zupa

na zupę:

  • 50 dag mieszanki owocowej mrożonej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 3 łyżki śmietany
  • cukier do smaku

dodatkowo:

  • słomka ptysiowa lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Intensywnie owocowa zupa

Przygotowanie owoców:

Intensywnie owocowa zupa
Owocową mieszankę zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż owoce

Owoce przełożyć do garnka i zalać wodą. Rozgotować do miękkości.

Przecieranie owoców:

Intensywnie owocowa zupa
Zmiksowane owoce przecieramy przez gęste sito

Rozgotowane owoce miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez gęste sito. Przetarte owoce przelewamy do garnka i uzupełniamy wodą tak aby było 1,5 litra płynu.

Etap końcowy:

Intensywnie owocowa zupa
Gotową zupę zabielamy zahartowaną śmietaną

Zagotowujemy wodę z przetartymi owocami. W 1/3 szkl. wody rozpuszczamy kisiel. Do gotującej się zupy dodajemy cukier waniliowy i rozpuszczony kisiel . Całość gotujemy ok.3 min na małym ogniu. Dosładzamy do smaku cukrem. Gotową zupę zabielamy zahartowaną śmietaną.

Zupę podajemy ze słomką ptysiową.