ilka01

ilka01

Kucharz
[Przepisów: 5]

Zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa grzybowa nie z pieczarek lecz leśnych pinek, może mało popularnych grzybów ale wychodzi dobra zupa.

Zupa grzybowa

Składniki:

Zupa grzybowa

 

  • ziemniaki 400 g
  • pinki leśne 300 g
  • cebula mała 1 szt.
  • śmietana 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • natka pietruszki
  • sól ziołowa 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku
  • masło klarowane 1 łyżka
  • woda 2 litry
  • kości wieprzowe lub inne 300 g

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kości wieprzowe lub inne obgotować i opłukać. Zalać ponownie wodą i włożyć ziemniaki, jarzyny, liść laurowy i ziele angielskie.

Gotować na małym gazie do miękkości i posolić. Grzyby pinki leśne ugotować osobno, odlać wodę i pokroić drobno. Poddusić z cebulką na patelni, przyprawić solą ziołową.

Gdy ziemniaki są już miękkie dołożyć przysmażone grzyby, zagotować i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.