ilka01

ilka01

Kucharz
[Przepisów: 5]

Zupa dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dyniowa zupa z ziemniakami, papryką, selerem, marchewką z dodatkiem czosnku i curry z imbirem jest bardzo pożywna.

Zupa dyniowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa dyniowa

 

  • dynia 400 g
  • ziemniaki 3-4 szt.
  • marchewka 2 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • seler 1/4 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • imbir świeży 1 cm
  • curry 1 łyżeczka
  • natka pietruszki
  • woda lub bulion 2 litry
  • papryka czerwona 1/2 szt.

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę , marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Dynie obrać ze skórki , wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka ziemniaki i dynię z warzywami, wlać wodę lub bulion, posolić i gotować do miękkości.

Zmiksować blenderem, przyprawić pieprzem, curry i zetrzeć świeżego imbiru.

Zagotować i podawać posypane natką pietruszki. Można dodać śmietany.
Zupa dyniowa
Ziemniaki trzy do cztery sztuki obraći opłukać
Zupa dyniowa
ziemniaki pokroić w kostkę, opłukać i przełożyć do garnka
Zupa dyniowa
Wlać wody do garnka dodać pokrojoną dynię, ziemiakii resztę jarzyn, gotować na małym ogniu .
Zupa dyniowa
Paprykę umyć, wyjąć nasiona,pokroić w kostkę
Zupa dyniowa
Ugotowane wszystko zmiksować , pryprawić do smaku curry, imbirem i pieprzem