BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa pieczarkowa ze śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczną zupę pieczarkową z makaronem oraz śmietaną. Zupa bardzo pożywna i sycąca. Zupa pieczarkowa bardzo często gości na moim stole.

Zupa pieczarkowa ze śmietaną Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Zupa pieczarkowa ze śmietaną

 

  • pieczarki 500 g,
  • bulion mięsny około 1,5 litra,
  • masło klarowne 2 łyżki,
  • marchewka ugotowana 1 szt,
  • cebula 1 szt,
  • śmietana 30 % 150 ml,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • mąka 2 łyżki,
  • natka pietruszki,
  • Dodatkowo;
  • makaron świderki 250 g,

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa ze śmietaną
Pieczarki obrać, oczyścić, pokrajać w półplasterki, usmażyć razem z obraną pokrojoną cebulką.

Usmażone pieczarki zalać ugotowanym wcześniej bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 - 20 minut.

Następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy oraz z dodatkiem mąki, chwile pogotować dodać marchewkę. Doprawić do smaku.

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki( może być suszona).

Gotową, gorącą zupą zalać ugotowany rozłożony na talerzu makaron u mnie świderki.
Zupa pieczarkowa ze śmietaną
Przygotowac pieczarki do oczyszczenia i skrojenia
Zupa pieczarkowa ze śmietaną
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki
Zupa pieczarkowa ze śmietaną
Oczyszczone pokrojone podsmażamy na maśle klarownym
Zupa pieczarkowa ze śmietaną
Podsmażone pieczarki zalewamy bulionem mięsnym
Zupa pieczarkowa ze śmietaną
Marchewkę z bulionu rozgniatamy widelcem i dodajemy do zupy
Zupa pieczarkowa ze śmietaną
Dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki
Zupa pieczarkowa ze śmietaną
Zupą zalewamy rozłożony na talerzu makaron