anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Garus – staropolska zupa owocowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Garus, to zupa owocowa w tej chwili nieco zapomniana, a niezwykle popularna w kuchni staropolskiej. Podawana z tłuczonymi ziemniakami z okrasą.

Garus – staropolska zupa owocowa

Składniki:

Garus – staropolska zupa owocowa

 

Sposób przygotowania:

Garus – staropolska zupa owocowa
Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne i nieobierane pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, wlać pół litra wody, dodać goździki i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż jabłka i gruszki się rozgotują.

Pół szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną. Następnie usunąć goździki o cynamon, a owoce przetrzeć przez sito do czystego garnka.

Wlać pozostałe mleko, dodać przeciętą laskę wanilii i zagotować. Wlać mieszaninę mąki ziemniaczanej i mleka.

Ponownie zagotować i zupę doprawić do smaku cukrem.