Sposób przygotowania:
Garus – staropolska zupa owocowa
Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne i nieobierane pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, wlać pół litra wody, dodać goździki i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż jabłka i gruszki się rozgotują.
Pół szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną. Następnie usunąć goździki o cynamon, a owoce przetrzeć przez sito do czystego garnka.
Wlać pozostałe mleko, dodać przeciętą laskę wanilii i zagotować. Wlać mieszaninę mąki ziemniaczanej i mleka.
Ponownie zagotować i zupę doprawić do smaku cukrem.
Pół szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną. Następnie usunąć goździki o cynamon, a owoce przetrzeć przez sito do czystego garnka.
Wlać pozostałe mleko, dodać przeciętą laskę wanilii i zagotować. Wlać mieszaninę mąki ziemniaczanej i mleka.
Ponownie zagotować i zupę doprawić do smaku cukrem.
Megi-