jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Kapuśniak z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta zupa jest to kapuśniak z ziemniakami i kiszoną kapustą, zbliżona w smaku do kwaśnicy. Jeżeli komuś smakują takie kwaskowe zupy to warto wypróbować.

Kapuśniak z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z ziemniakami

 

  • ziemniaki 500 g
  • kości wieprzowe 300 g
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 2 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • zasmażka 3 - 4 łyżki
  • woda 2,5 litra
  • kapusta kiszona 300 g
  • kminek 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 1 /2 pęczka

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z ziemniakami
Ugotować wywar z kości wieprzowych lub innych. Dodać jarzyny, liść laurowy i ziele angielskie. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, opłukać i dodać do wywaru z jarzynami. Gotować na wolnym ogniu, posolić, dodać kminku.

W osobnym naczyniu ugotować kapustę kiszoną do miękkości i dodać do garna z gotującymi się ziemniakami w momencie będą miękkie. Zagotować wszystko razem, przyprawić do smaku pieprzem, dodać łyżkę przecieru pomidorowego.

Zagęścić zasmażką i posypać natką pietruszki.
Kapuśniak z ziemniakami
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, opłukać
Kapuśniak z ziemniakami
Kości obgotować, zalać ponownie wodą i dodać jarzyny
Kapuśniak z ziemniakami
Gtować na malym ogniu i dodać ziemniaki, posolić
Kapuśniak z ziemniakami
Kapustę kiszoną ugotowac w osobnym garnku