Sposób przygotowania:
Iranska zupa
Bakłażany upiec w piekarniku (są gotowe kiedy skórka pęka i się wybrzusza). Wyjąć gotowe bakłażany z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie musimy je obrać i odciąć twarde końcówki. Kroimy na małe kawałki. Nalewamy wodę do małego garnka. Do gotującej się wody wkładamy pomidory, by gotowały się w niej 2-3 minuty. Ostygnięte obieramy i kroimy na małe kawałki. Smażymy na średnim ogniu czosnek - do jego zmiany koloru na zloty. Do czosnku dodajemy bakłażana i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Dodajemy na patelnie pomidory, sol i pieprz. Na osobnej patelni smażymy rozbite jaja (taka jajecznice). Sciągamy z ognia, gdy są na wpół usmażone. Jaja dodajemy do bakłażanów i smażymy razem kolejne 3 minuty. Można podawać z ryżem lub chlebem. To danie pochodzi znad morza Kaspijskiego.