Jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszny jabłecznik do kawki,herbatki

Jabłecznik

Składniki:

Jabłecznik

 

  • Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • kostka masła
  • 4 jajka
  • 10 jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 opakowanie kisielu o smaku cytrynowym
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik
Przygotowanie:
Z mąki,masła,żółtek i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto.Owinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki.Jabłka umyć,obrać i pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny i 5 minut prażyć.4/5 ciasta rozwałkować na stolnicy i wyłożyć nim blachę.Na cieście położyć jabłka.Białka ubić z cukrem,dodać kisiel i ułożyć na jabłkach.Na masę bezową zetrzeć resztę ciasta.Piec przez godzinę w 175s.c