Sposób przygotowania:
Jabłecznik Antosia
Miekka margaryne utrzec z cukrem i jajkami tak, by cukier nie chrzescil w masie. Nastepnie, nie przerywajac ucierania, nalezy dodac make i ucieraz, az masa bedzie gladka. Na koniec dodac mleko i proszek do pieczenia. Przemieszac wszystko bardzo delikatnie. Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne i zetrzec na tarce z grubymi oczkami. Gdy jablka sa starte, dodaje cynamon, cukier, galaretke agrestowa oraz bulke tarta, ktora wyciagnie nadmiar jablkowego soku. Wszystko razem dokladnie wymieszac. Ciasto wylac do formy, wysmarowanej margaryna i wysypanej bulka tarta. Na wierzch ciasta wylozyc starte jablka. Ladnie rozprowadzic jablkowa mase na ciescie. Wstawic forme do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na ok.30-40 minut. Gdy ciasto jest gotowe posypac cukrem pudrem, podawac z bita smietana i dla smakoszy dodatkowymi owocami.Ciasto wychodzi na sredniej wielkosci blache. Jesli chce miec przyrzadzic wieksze ciasto, zwiekszam dwukrotnie skladniki na ciasto. Dodatkowo mozna ciasto rozdzielic na dwie czesci i przelozyc je jablkami. Ciasto jest delikatne i rozplywa sie w ustach. POLECAM!
msewka
Natala1210
albertynka
moja ocena 5!
wioletta_koziel