wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Jabłecznik Antosia

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

O ten deser zawsze najgłośniej prosi mój synek Antos. Jabłeczniki przyrządzam na różne sposoby, ale ten już od dawna jest jego przysmakiem.

Jabłecznik Antosia

Składniki:

Jabłecznik Antosia

 

  • 20 dkg maki;
  • pół kostki margaryny;
  • 2 jajka;
  • 15 dkg cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki mleka
  • ok. 1 kg jabłek;
  • łyżeczka cynamonu;
  • 2,5 łyżki cukru;
  • bułka tarta;
  • 1,5 łyżki galaretki agrestowej;
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłecznik Antosia
Miekka margaryne utrzec z cukrem i jajkami tak, by cukier nie chrzescil w masie. Nastepnie, nie przerywajac ucierania, nalezy dodac make i ucieraz, az masa bedzie gladka. Na koniec dodac mleko i proszek do pieczenia. Przemieszac wszystko bardzo delikatnie. Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne i zetrzec na tarce z grubymi oczkami. Gdy jablka sa starte, dodaje cynamon, cukier, galaretke agrestowa oraz bulke tarta, ktora wyciagnie nadmiar jablkowego soku. Wszystko razem dokladnie wymieszac. Ciasto wylac do formy, wysmarowanej margaryna i wysypanej bulka tarta. Na wierzch ciasta wylozyc starte jablka. Ladnie rozprowadzic jablkowa mase na ciescie. Wstawic forme do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na ok.30-40 minut. Gdy ciasto jest gotowe posypac cukrem pudrem, podawac z bita smietana i dla smakoszy dodatkowymi owocami.Ciasto wychodzi na sredniej wielkosci blache. Jesli chce miec przyrzadzic wieksze ciasto, zwiekszam dwukrotnie skladniki na ciasto. Dodatkowo mozna ciasto rozdzielic na dwie czesci i przelozyc je jablkami. Ciasto jest delikatne i rozplywa sie w ustach. POLECAM!