Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Jabłecznik kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dla amatorów jabłek i kokosu.

Jabłecznik kokosowy

Składniki:

Jabłecznik kokosowy

 

  • Ciasto:2szkl.mąki,
  • 4żółtka,
  • 20dag.masła,
  • 1/2szkl.cukru pudru,
  • 6dag.wiórek kokosowych,
  • 1\2łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Wierzch:1i1\2kg winnych jabłek(ja używam też te prażone ze słoika),
  • 4białka,
  • 25dag.cukru,
  • 15dag.zmielonego twarogu,
  • 15dag.wiórek kokosowych,
  • 1czubata łyżka rodzynek,
  • 1\3szkl.słodkiej śmietany,cukier waniliowy,
  • 5dag masła2żółtka,
  • 3łyżki rumu,
  • sol z cytryny

Sposób przygotowania:

Jabłecznik kokosowy
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,dodać żółtka,pokrojone w kawałki masło,cukier,wiórki kokosowe ,zagnieść i schłodzić w lodówce.Dno i boki natłuszczonej formy,wylepić ciastem,ponakłuwać i wstawić do piekarnika(200:C) na15min.
Sparzone i odsączone rodzynkizalać rumem,odstawić.Masło utrzeć z cukrem,żółtkami,twarogie,wymieszać z wiórkami kokosowymi.Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce,skropić sokiem z cytryny,wymieszać z przygotowaną masą i rodzynkami.Dodać śmietankę ubitą z cukrem waniliowym i pianę z białek,delikatnie wymieszać.Rozsmarować mase na lekko podpieczonym spodzie i piec około godziny w 180"C.