SUPERPRZEPIS

Jabłecznik na białkach

  • 5
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Jabłecznik na białkach Więcej zdjęć (3)

Czy u Was też często jest nadmiar białek? U mnie tak, jednak ja na siłę ich nie wykorzystuję. Odkładam do szklanki i zamrażam. Jak uzbieram większą ilość wtedy staram się z nich przygotować coś pysznego.

Składniki:

Jabłecznik na białkach

 

  • Biszkopt z białek:
  • 8 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 800 g obranych jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml cydru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na białkach
Biszkopt z białek: Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek wlewać po łyżce oleju i miksować na średnich obrotach. Wyłączyć mikser i do białek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dwie blachy o wymiarach 33*21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Białka podzielić na pół, wyłożyć na blachy i równo rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-17 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Jabłecznik na białkach
Upiec dwa jednakowej wielkości biszkopty.
Jabłecznik na białkach
Jabłka przesmażyć dodać galaretkę w proszku i wymieszać.