jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Jabłecznik Lodzi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jabłecznik z białą polewą czekoladową, oprószony prażonymi płatkami migdałów:)

Jabłecznik Lodzi

Składniki:

Jabłecznik Lodzi

 

  • CIASTO
  • 6 jaj
  • 35 dag cukru kryształu
  • 12 łyżek wody
  • 15 łyżek oleju
  • 40 dag mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • POSYPKA
  • 10 dag płatków migdałowych
  • trochę masła

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik Lodzi
Żółtka oddzielić od białek
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej i schłodzić. Następnie do rozpuszczonego wcześniej cukru dodać 6 żółtek i zmiksować. Kolejno wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem, a na końcu połączyć z ubitą pianą z białek.
Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piec około 20-30 minut w temperaturze 180 C, do suchego patyczka.
Placek pozostawić do ostygnięcia, a później przekroić wzdłuż.
W międzyczasie do garnka przełożyć mus jabłkowy i podgrzewać mieszając, a następnie dodać do niego szczyptę cynamonu do smaku i mąkę ziemniaczaną dla zagęszczenia i dobrze wymieszać.
Gorącym musem przełożyć ciasto.
Na wierzchu placka rozprowadzić polewę wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem 1 łyżeczki masła i 2 łyżek mleka oraz posypać uprażonymi na maśle płatkami migdałowymi.