Sposób przygotowania:
Jabłecznik Lodzi
Żółtka oddzielić od białek
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej i schłodzić. Następnie do rozpuszczonego wcześniej cukru dodać 6 żółtek i zmiksować. Kolejno wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem, a na końcu połączyć z ubitą pianą z białek.
Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piec około 20-30 minut w temperaturze 180 C, do suchego patyczka.
Placek pozostawić do ostygnięcia, a później przekroić wzdłuż.
W międzyczasie do garnka przełożyć mus jabłkowy i podgrzewać mieszając, a następnie dodać do niego szczyptę cynamonu do smaku i mąkę ziemniaczaną dla zagęszczenia i dobrze wymieszać.
Gorącym musem przełożyć ciasto.
Na wierzchu placka rozprowadzić polewę wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem 1 łyżeczki masła i 2 łyżek mleka oraz posypać uprażonymi na maśle płatkami migdałowymi.
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej i schłodzić. Następnie do rozpuszczonego wcześniej cukru dodać 6 żółtek i zmiksować. Kolejno wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem, a na końcu połączyć z ubitą pianą z białek.
Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piec około 20-30 minut w temperaturze 180 C, do suchego patyczka.
Placek pozostawić do ostygnięcia, a później przekroić wzdłuż.
W międzyczasie do garnka przełożyć mus jabłkowy i podgrzewać mieszając, a następnie dodać do niego szczyptę cynamonu do smaku i mąkę ziemniaczaną dla zagęszczenia i dobrze wymieszać.
Gorącym musem przełożyć ciasto.
Na wierzchu placka rozprowadzić polewę wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem 1 łyżeczki masła i 2 łyżek mleka oraz posypać uprażonymi na maśle płatkami migdałowymi.
Sarenka
ptysiu
Natala1210