Sposób przygotowania:
Tarta jabłecznik
Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Miękkie, słodkie jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Dodać cukier, cynamon i kremówkę. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na ok 5mm. Tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto bez rozciągania. Można podpiec z obciążeniem. Tartę napełnić jabłkami. Pozostałe ciasto rozwałkować i ponacinać radełkiem. Rozłożyć na jabłkach tworząc ażurek. Poprzyklejać do brzegów tarty. U mnie dodatkowo motylki z ciasta :) Piec w 190*C przez ok 45min z grzaniem góra-dół. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
edytaha
Mniam1
Pyszne było. Muszę to powtórzyć, bo moje dzieci chcą same lody wkładać do mikrofalówki :)
edytaha
Dzieciaki mają niesamowite pomysły :)