góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Jabłecznik

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

lekkie pyszne ciasto, które smakuje na ciepło i na zimno

Jabłecznik

Składniki:

Jabłecznik

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać margarynę, rozetrzeć, następnie kwaśną śmietanę. Powoli dosypywać mąkę i wyrobić luźne i elastyczne ciasto. Podzielić ciasto na połowę. 1 część rozwałkować i wyłożyć na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Jabłka obrać. pokroić na grubsze kawałki, wyłożyć je na przygotowane ciasto. Posypać cukrem i cynamonem. Drugą część ciasta również rozwałkować i przykryć nim jabłka.
Piec w 180 st. do zrumienienia ciasta.
Po ostygnięciu posypać cukrem-pudrem.
Doskonałe na ciepło z sosem waniliowym.