Sposób przygotowania:
Jabłecznik na gryczanym biszkopcie
BISZKOPT - foremkę śr. 24 cm posmarować tłuszczem i wysypać gryczaną mąkę - tylko samo dno. Jajka wybić do dwóch misek rozdzielając białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając sól. Żółtka też ubić, z cukrem, na kremową masę. Dosypać do nich mąkę i wlać esencję, dodać skórkę. Przy pomocy łyżki dokładnie wymieszać i na koniec dodać pianę. Przelać do naszykowanej tortownicy - piec ok. 20-25 minut w temp. 170 st. C. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu okroić brzegi od formy i biszkopt wyjąć odwracając go spodem do góry - tak ułożony zostawić do całkowitego ostudzenia -potem przeciąć na pół w połowie wysokości, na dwa blaty. MASA JABŁKOWA - owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobniej. Dusić w rondlu z dodatkiem cukru, soku z cytryny, odrobinki soli i wody kilkanaście minut aż zaczną się rozpadać - trzeba uważać żeby się nie przypaliły i mieszać co chwilę. Gorące rozdrobnić na mus przy pomocy blendera - żyrafy (można dosłodzić do smaku). Zmierzyć objętość musu - potrzeba go do ciasta 1 litr - jeśli jest więcej to odłożyć do czegoś innego a do tego 1 litra dodać galaretkę z proszku i dokładnie mieszać kilka chwil żeby się rozpuściła. Tak przygotowaną masę jabłkową wyłożyć na jeden bla biszkoptu ułożony na talerzu i ograniczony obręczą tortownicy. Przykryć drugim i dnem tortownicy, docisnąć i zostawić tak na kilka godzin. MASA ŚMIETANKOWA - żelatynę zalać zimną wodą, zostawić na kilka minut a potem podgrzać aż się rozpuści. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, esencję i miksując dolać ciepłą żelatynę. Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na schłodzone ciasto wyjęte z obręczy - nałożyć na wierzch i boki. Boki obsypać odrobinę podprażonymi wiórkami kokosowymi. Na wierzch wysypać tylko trochę wiórków i złote perełki cukrowe. Podawać mocno schłodzone.