iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Jabłecznik na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i orzechami

Jabłecznik na biszkopcie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jabłecznik na biszkopcie

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukier
  • 4 jajka
  • 4 gruszki
  • 4 jabłka
  • 2 szt budynie śmietankowe
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 litra śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tarte orzechy

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na biszkopcie
Jajka rozbijamy. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pomalutku cukier. Następnie dodajemy żółtka przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wykładamy do tortownicy . Pieczemy ok 20 min. Wyciągamy biszkopt i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę . Zalewamy ok 1/2 szklanki wody i gotujemy. Dodajemy cukier do smaku. W szklance wody rozrabiamy budynie wlewamy je do jabłek i gruszek. Zagotowujemy , ciepłą masę wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy kakao , masę wykładamy na schłodzone jabłka. Posypujemy tartymi orzechami. Chłodzimy.
Jabłecznik na biszkopcie
Gorący budyń z jabłakmi i gruszkami wlewamy na biszkopt
Jabłecznik na biszkopcie
Etap 2