Sposób przygotowania:
Jabłecznik na kruchym cieśbie z beząETAP 1:
Wykonanie:
Do miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam margarynę, wszystko razem dokładnie posiekałam nożem. Gdy składniki miej więcej się razem połączyły powoli dodawałam żółtka najpierw delikatnie mieszałam i już od tego momentu zagniatałam ciasto rękoma na jednolitą masę. Kiedy składniki się dokładnie połączyły zawinęłam ciasto we folię spożywczą
i włożyłam do lodówki na co najmniej godzinę aby trochę się ochłodziło. W między czasie kiedy ciasto leżakuje w lodówce, zabieram się za jabłka,myję i obieram ze skórki jabłka i kroję w niewielką kostkę, następnie przekładam do garnka i lekko prażę z dodatkiem cynamonu. Nagrzewam piekarnik do 180 C. Blachę wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję wcześniej ochłodzone ciasto kruche, na wierzch układam wcześniej podprażone jabłka z cynamonem.
Wszystko razem zapiekam w piekarniku przez 50 minut. Kiedy ciasto się piecze ubijam białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana stanie się sztywna zaczynam pomału dodawać cukier ciągle miksuję. Po upływie czasu pieczenia ciasto wyciągam je i nakładam wcześniej przygotowaną pianę i wkładam z powrotem do piekarnika i zwiększam temperaturę do 200 C i piekę jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu ciasta zostawiam je do ostudzenia w uchylonym piekarniku i po tym czasie można już się zajadać.