paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Jabłecznik Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fantastyczny, pięknie pachnący cynamonem jabłecznik :)

Jabłecznik Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik Beaty

 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki śmietany
  • Mus jabłkowy (litrowy słoik) lub ok 1 i 1/2 jabłek
  • Cynamon (ok 1/3 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

Jabłecznik Beaty
Mąkę przesiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki (poza jabłkami) i zagnieść kruche ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać odrobinę śmietany, jeśli zbyt klejące to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować. Mus jabłkowy (ja dałam domowej roboty przesmażone jabłka) lub obrane i pokrojone w drobne kawałki jabłka połączyć z cynamonem. Jego ilość jest uzależniona od własnych upodobań. Jeden placek włożyć do wyłożonej pergaminem blachy. Na niego wyłożyć mus/jabłka i przykryć drugim plackiem (można przenieść na wałku, lub ułożyć na pergaminie i ostrożnie odwrócić nad blachą. Jabłecznik pieczemy ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 175 st C na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Jabłecznik Beaty
Wszystkie składniki (poza jabłkami) zagniatamy na kruche ciasto
Jabłecznik Beaty
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy placki
Jabłecznik Beaty
Mus jabłkowy lub pokrojone jabłka doprawiamy cynamonem
Jabłecznik Beaty
Do blachy wkładamy jeden placek, na niego wykładamy jabłka i przykrywamy drugim plackiem