goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Jabłecznik pod bezową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny, winny i bardzo mięciutki jabłecznik

Jabłecznik pod bezową pierzynką

Składniki:

Jabłecznik pod bezową pierzynką

 

  • mąka 33 dag
  • margaryna 25 dag
  • cukier 40 dag
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • żółtka 6 sztuki
  • kisiel 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jabłka 80 dag

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik pod bezową pierzynką
Margarynę ucieramy wraz z 15 dag cukrem, dodajemy cukier wanilinowy. Stopniowo dodajemy żółtka, następnie mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy dodając pozostały cukier, kisiel, proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na natłuszczoną i wyścieloną papierem blaszkę, na nie wykładamy pokrojone w plasterki jabłka, następnie ubite z kisielem białka. Placek pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Po ostygnięciu wierzch posypujemy cukrem pudrem.