Sposób przygotowania:
Jabłecznik ucierany
Do miękkiej palmy dodać cukier, utrzeć je razem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej z cukrem palmy dodawać jajka na przemian z mąką i ucierać dalej. Tortownicę natłuścić i posypać mąką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy. Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w półplasterki. Kawałki jabłek ułożyć na cieście. Jabłecznik piec w 180 stopniach przez ok. 75 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
![Jabłecznik ucierany Jabłecznik ucierany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jablecznik-ucierany-117573.jpg)
![Jabłecznik ucierany Jabłecznik ucierany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jablecznik-ucierany-117574.jpg)
![Jabłecznik ucierany Jabłecznik ucierany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jablecznik-ucierany-117575.jpg)
![Jabłecznik ucierany Jabłecznik ucierany](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jablecznik-ucierany-117576.jpg)