Sposób przygotowania:
Jabłecznik z bezą i migdałamiPrzygotowanie ciasta
Ciasto: Mąkę połącz z margaryną. Dodaj cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieć ciasto.
Pieczenie spodu
Przygotowane ciasto rozwałkuj i wyłóż na tortownicę o średnicy 26 cm. Spód nakłuj widelcem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy jabłkowej
Masa jabłkowa: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do garnka, podlej wodą i praż około 5 minut. Dodaj cynamon i wymieszaj. Przestudzone jabłka wyłóż na podpieczone ciasto, wyrównaj.
Przygotowanie bezy i pieczenie
Beza: Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubij. Pianę wyłóż na masę jabłkową, wyrównaj. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Ciasto piecz około 50 minut w temperaturze 150 stopni.
Izabela Nowak-slonce