SUPERPRZEPIS

Jabłecznik z bezą i migdałami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Jabłecznik z bezą i migdałami

Jabłecznik z bezą i migdałami- ciasto to idealny deser do kawy lub herbaty. Ucieszy każde podniebienie, bo jest przepyszne.

Składniki:

Jabłecznik z bezą i migdałami

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 200 g margaryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżki śmietany 18%,

Masa jabłkowa

Beza

  • 5 białek,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 30 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bezą i migdałami

Przygotowanie ciasta

Jabłecznik z bezą i migdałami
Do mąki dodaj pozostałe składniki ciasta i zagnieć.

Ciasto: Mąkę połącz z margaryną. Dodaj cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieć ciasto.

Pieczenie spodu

Jabłecznik z bezą i migdałami
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Podpiecz.

Przygotowane ciasto rozwałkuj i wyłóż na tortownicę o średnicy 26 cm. Spód nakłuj widelcem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy jabłkowej

Jabłecznik z bezą i migdałami
Jabłka zetrzyj, upraż w garnku i wyłóż na ciasto.

Masa jabłkowa: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do garnka, podlej wodą i praż około 5 minut. Dodaj cynamon i wymieszaj. Przestudzone jabłka wyłóż na podpieczone ciasto, wyrównaj.

Przygotowanie bezy i pieczenie

Jabłecznik z bezą i migdałami
Białka ubij z cukrem i mąką ziemniaczaną. Pianę wyłóż na ciasto.

Beza: Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubij. Pianę wyłóż na masę jabłkową, wyrównaj. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Ciasto piecz około 50 minut w temperaturze 150 stopni.