Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Jabłecznik z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Taki jabłecznik z bitą śmietaną, posypany startą czekoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser lub podwieczorek.

Jabłecznik z bitą śmietaną

Składniki:

Jabłecznik z bitą śmietaną

 

  • jajka 4 szt
  • mąka 4 czubate łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • olej 4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jabłka 1,5 kg
  • galaretka agrestowa 2 szt
  • śmietana 30 % 1/2 litra
  • cukier puder 1 łyżka
  • fix do śmietany 2 szt
  • czekolada gorzka 1/3 tabliczki

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bitą śmietaną
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i ubijamy na najwolniejszych obrotach. Powoli dodajemy mąką, olej i proszek do pieczenia, mieszamy powoli.

Ciasto wylewamy na blachę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i smażymy, aż się rozgotują. Wsypujemy do nich dwie galaretki i dokładnie mieszamy. Wykładamy gorące jabłka na biszkopt.

Ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru i fixami. Wykładamy na ostudzone jabłka. Posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. 


Tagi:

owoce ciasto