Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jabłecznik z bitą śmietaną 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jabłecznik ładnie wygląda i świetnie smakuje

Jabłecznik z bitą śmietaną 2

Składniki:

Jabłecznik z bitą śmietaną 2

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bitą śmietaną 2
Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać, Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 15-20 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, wlać 1/3 szkl wody, rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać, dosłodzić do smaku, wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden wyłożyć mus z jabłek, wyrównać, oziębić. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, lekko przestudzić. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, połączyć z żelatyną. 3/4 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek, przykryć drugom blatem biszkoptowym. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta, ozdobić według uznania, odłożyć do lodówki.