katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Jabłecznik z tartymi jablkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tarte jabłka są bardzo dobre do ciasta kruchego.Dodatek cynamonu sprawia że cisto jest aromatyczne.

Jabłecznik z tartymi jablkami

Składniki:

Jabłecznik z tartymi jablkami

 

  • na ciasto

 

  • mąka 3 szkl
  • żółtka 4 szt
  • margaryna albo masło 1 szt(250g)
  • cukier 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • masa jabłkowa

 

  • jabłka 1 kg
  • kisiel cytrynowy 1 op
  • cukier 1/2 szkl
  • cynamon ok 1 łyżeczki

 

  • na piankę

 

  • białka 4 szt
  • cukier 1/4 szkl
  • maka ziemniaczana 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z tartymi jablkami
Zagniatamy ciasto z podanych składników i dzielimy na dwie części. Odkładamy do lodówki na ok 90 min. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odciskamy sok i mieszamy jabłka z cynamonem, cukrem i kisielem. Dno przygotowanej dużej blaszki wylepiamy jedną częścią ciasta i wykładamy masę jabłeczną. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na masę jabłeczną. Przykrywamy kruszonką z pozostałego ciasta. Pieczemy ok 50-60 min w 180 stopniach.